16 Şub 2011

Arsen(al) Wenger-Barcelona


Öncelikle futbolun her türlü oyununu iyi yapan Wenger maça oyuncularını iyi hazırlamış, barcelonayı gevşetmiştir. Bir kere her 2 devreye de iyi başladı Arsenal. Bu bir tesadüf olamaz. Maçtan önceki açıklamalarla Barca yı övdü övdü şimdi de biz o takımı yendik dedi. Yaptığı değişiklikler de maçı çözdürdü takımına. Şunu soktu olarak değil. Çünkü giren oyuncunun vasfı değildi önemli olan. Kötü giden kaderi değiştirmekti. Bentner ne yaptı? Hiç. İyi oynayanlarla kötü oynayanların arasındaki farkı ayırmasını bildi. Burası öenmli. Takımın gol atan oyuncusunu çıkarmadı ya. Onu yapan da var ve sonucunu da aldi kalesinde goller görerek pozisyon bulmakta zorlanarak, bulduklarında sonuçsuz kalarak.

Gelelim müthiş 90 dk'ya. Bunda Arsenal'in payı büyük, açık bir futbol oynadılar. Gerçeği açık oynadılar diye spikerlerden duymadıkları laf kalmadı ama ödülünü de aldılar. Defans çizgisini ceza sahasında kuran Mourinho daha iyiydi? Ona da sövdüydünüz zamanında buna da sövdünüz. Futbolu katletmek istemediler. İlk dakikalarda her 2 tarafta pozisyonlar buldu. Baskılı oynayan Arsenal olsa da gole yakın olan Barca ydı ki gölü de buldular Villa ile Messi'nin ince pası ile. Sonrasın Barca şovu başladı. Durdukmak imkansız. Alınan hazı anlatmak imkansız. Buna karşılık cılız ataklarları vardı Arsenal'in. Öyle ki artık onlar birer yıldız değillermiş gibi yerden yere vuruldular. Fabregas şikeci oldu, Persie basit oldu, Nasri korkak, Wenger kör, vs...

2. yarıya da baskılı başladı Gunners. Pozisyon bulamadı, kaleye gidemedi. Gol olacakmış gibi gelmedi hiç. Tehlike bir tek pozisyon olma olasılığıydı. Barca Alves ile etkili olmaya çalıştı. Zaman zaman Maxwell ile geldi. Pedro yok, İniesta yok sahda sanki. Abidal harikalar yaratıyordu. İlk oyuncu değişikliği ile şok yaşadık. Pedro değilde Villa çıkmıştı. Wenger bir kez daha müdahale edip gol havası oluşturma niyetindeykeni Guardiola iyi giden takımın iyi oyuncusunu, gole en yakın oyuncusunu çıkarıyordu ki Messi bu kadar kötüyken Villa nasıl çıkar anlamadık. Orta saha Keita ile kalabalıklastı ama bu onlara yaramadı. Barca Barca gibi olamadı. Hani bizim basit, defans arkasına koşu yapamayan Van Persie hem kaçtı hem de 0'dan golünü attı. Kaleci hatası orası ayrı. Hata olmasa gol olmaz zaten. Havaya girdi Arsenal ki 4 dk sonra şikeci Fabregas çok güzel bir pasla Nasri'yi kaçırdı. Nasri, zeki, doğru adamı bulmak için bekledi. O da, Arshavin, golü yazdı. Tüyler diken diken. Olmazdı ama oldu. Maçı kazandılar.


Barcelona maçı kazanmamak için neler yaptı?
*Pedro'yu sahada tuttu.
*Villa'yı çıkardı.
*Klasik dünyanın 1 no'lu takımının dizilimini bozu.
*Maç başına 3 gol gibi bir gol makinesinin hucüm yapması kısıtlandı.
*Pedro hala sahadaydı. Alves hala tek başına sağ çizgide.
*Affelay (iyi oyuncudur) transferi yapıldı ki 3lü orta sahada en iyi 6. oyuncu olarak. Buraya Fabregas'ında alınacağı düşünülürse ..


Arsenal kazanmak için neler yaptı?
*Maç öncesi gerekli atmosfer neyse o yapılmaya çalışıldı.
*Çıkan isimlerin maç içi performanslarının kötülüğü iyi sezildi.
*Futbolu katletmeden, mecburen defans yaptı, hucüm yapabildikçe yaptı (karşıdaki Barca olunca ne kadar yapılabilirse). Kontra ataklardan gol bulması mecburi defansın ürünü oldu.

Wilshere'a da değinmemek olmaz. Fizik olarak kuvetli, 2li mücadelelerde başarılı, kondisyonu yüksek, pozisyon almasını gayet iyi, oyunu okuması normalin üstünde kaç tane 19 yaşında oyuncu var ki bu adamı herkesten ayırmayalım? Şu haliyle bile mevkisinin en iyilerinden. Arsenalin ne kadar öenmli atağı varsa nerdeyse hepside vardı direk veya dolaylı yoldan. Sakatlıklarla tanışmazsa futbola renk getirenlerden olacağı kesin.

Not: Barcelonalı oyuncuların maç başlamadan Fabregas'a olan ilgileri güzel görüntülerdendi. Her futbolcu onu bu takımda görmek istiyordu adeta. Dahası maç içinde kardeşini tanımazsın ama Fabregas ile olan dialogları bile farklıydı.

Hiç yorum yok: